Ghid vizual pentru scari din lemn

Scara poate fi unul dintre cele mai provocatoare elemente de design, din punct de vedere arhitectural. O scara bine proiectata rezolva probleme si devine o caracteristica vizibila a unui proiect. Pe de cealalta parte, o scara prost conceputa ocupa spatiu, creaza o circulatie ineficienta si reduce impactul vizual al designului. In timp de functia primara a unei scari din lemn este sa permita trecerea intre etaje, relatia sa cu o resedinta sau o cladire depaseste cu mult pragmatismul.

S-ar parea ca  posibilitatile sunt nelimitate cand vine vorba de scari, dupa cum reiese din blogurile dedicate acestui spectru complet de scari elaborate. Totusi, daca ar fi sa despartim scara in componentele sale esentiale, exista intr-adevar doar cateva variatii disponibile. Articolul de astazi acopera cateva rationamente din spatele modului in care ne gandim la scari si aplicabilitatea acestora in cadrul proiectarii. Acest proces include o diagrama utila si imagini ca exemplu pentru tipologia scarilor.

Ceea ce nu acopera acest articol este designul balustradelor, deoarece am acoperit acest subiect in alte postari. Datorita faptului ca balustradele sunt componente importante ale unei scari din lemn, avem tendinta de a le pune in alta categorie – sunt mai putin structurale si functionale ergonomic si se refera mai mult la considerente privind siguranta vietii si accesibilitate. Gasim mai util sa definim mai intai structura unei scari din lemn, urmand ca proiectarea balustradelor sa intervina intr-o runda secundara a deciziilor de proiectare.

Matrice grafic scari

Graficul de mai sus descompune designul scarii din lemn in doua variabile principale: starea pe ambele parti ale scarii (exista pereti sau nu) si conditia dintre coloane (trepte deschise sau nu). Acest lucru produce noua rezultate posibile – s-ar putea argumenta ca exista unele rezultate teoretice care sfideaza gravitatia, ce nu sunt inregistrate aici, pe care le vom lasa pe mana academicienilor. Va prezentam acest grafic pentru a ilustra faptul ca, atunci cand scara este descompusa in elemente, exista doar cateva combinatii posibile.

Scara lemn model 1

Scara lemn model 1

Tip 2

Scara lemn model 2

Tip 3

Scara lemn model 3

Tip 4

Scara lemn model 4

Tip 5

Scara lemn model 5

Tip 6

Scara lemn model 6

Tip 7

Scara lemn interior model 7

Tip 8

Scara lemn model 8

Tip 9

Scara lemn model 9

 

Echipa Mavisoft va multumeste pentru vizita si va invita sa discutam despre o eventuala colaborare la numarul de telefon: 0722.194.577.

Pentru a satisface cat mai bine necesitatile clientilor nostri, toate produsele noastre se executa pe baza de comanda, la dimensiunile dorite. Va invitam sa ne contactati pentru cotatii de pret personalizate, in functie de complexitatea proiectului dumneavoastra.

CONTACTEAZA-NE ACUM!

Contact